Skladujte potraviny správně!

Při úschově potravin přemýšlejme nad tím, zda je vhodné skladovat veškeré jídlo v lednici. Není to tak vždy. Je známou pravdou, že například brambory a cibule nemají v chladničce co dělat. To samé se ale týká i potravin, které chladem ztrácí na chuti. Těmi jsou třeba banány, rajčata. I med, čokoláda, česnek a červené víno mají své místo spíše ve spíži.  Jak ale umístit v lednici potraviny, které tam patří? Co umístit do horních a co do spodních polic? Tyto otázky nejsou tak úplně od věci, jelikož většina domácností ukládá potraviny špatně.
skromné vybavení lednice
Horní police lednice mají v průměru asi osm stupňů Celsia. Právě tato teplota je vhodná k umístění takových potravin, která nás na svém obalu upozorňují, abychom je skladovali v chladu.  Patří sem i hotové pokrmy, které jsme nestihli sníst, patří sem i zákusky.
Střední část lednice se vyznačuje asi pěti stupni Celsia. Z toho důvodu je možné v této části uchovávat většinu potravin. Například sýry, jogurty, tvaroh a další mléčné výrobky. Zde umístíme i vejce.
lednice plná jídla
Spodní police jsou nejvhodnější pro uchování takových potravin, které vyžadují nižší teplotu. Týká se především uzenin, ale i masa, které budeme v nejbližší době zpracovávat.
Šuplíky v lednici jsou určeny pro uskladnění ovoce a zeleniny. Jak už ale víme, ne veškerá zelenina a ovoce do chladničky patří. Zde jde vhodné připomenout, že ovoce ani zeleninu před umístěním do lednice neomýváme. Oplachujeme jej až před bezprostředním použitím.

Police na dveřích mají obecně nejvyšší teplotu, uchovávejme zde proto potraviny, které ani v obchodech nejsou ve velké většině případů umístěny v chladicích boxech. Jde především o kečupy, hořčice, marmelády. Patří sem i různé hotové omáčky, majonézy a tatarky. Na dveře lednice bývají umístěny u mléka, džusy, bílé víno.
Syrové potraviny jako je maso nesmí přijít do styku s vařeným jídlem, potraviny by měly být vždy uzavřeny v plastových nádobách k tomu určených, nebo alespoň v sáčku. Není dobré nechávat nedojedené jídlo v otevřených konzervách. Zkrátka a dobře, mysleme při uskladňování potravin na naše zdraví.